Een BV oprichten, hoe doe je dat?
11/05/2021De interessante kanten van omzetbelasting
01/09/2021Home » Welke rechtsvorm kies ik? BV of Vof?
Welke rechtsvorm kies ik? BV of Vof?
Of je nu een onderneming wil starten, of al een poos bezig bent met je onderneming: de keuze van rechtsvorm is niet statisch. De rechtsvorm kan je zien als een jas, een omhulsel, voor je onderneming. Is de jas te ruim of te krap, dan wissel je van jas. Welke vorm het beste bij jouw onderneming past, licht ik verder in dit blog toe.
Welke rechtsvormen zijn er?
De rechtsvormen in Nederland zijn grofweg te verdelen in twee groepen: de rechtsvorm met eigen rechten en plichten en de ‘transparante’ rechtsvorm.
De rechtsvorm met eigen rechten en plichten heet rechtspersoon. Uit naam van deze rechtsvorm kunnen er overeenkomsten worden gesloten en rechtshandelingen plaatsvinden.
De rechtsvorm zonder eigen persoonlijkheid kan geen verplichtingen of rechten aangaan. Daar is altijd de natuurlijk persoon verantwoordelijk, zoals in de Wet Inkomstenbelasting wordt omschreven (artikel 3.4): “voor wiens rekening een onderneming wordt gedreven en die rechtstreeks wordt verbonden voor verbintenissen betreffende die onderneming”.
De ondernemingsvormen in Nederland zijn:
Rechtspersoonlijkheid
- Besloten vennootschap
- Naamloze vennootschap
- Stichting
- Vereniging
- Coöperatie
Geen rechtspersoonlijkheid
- Eenmanszaak
- Vennootschap onder firma
- Maatschap
- Commanditaire vennootschap
Fiscale overweging
Er zijn in Nederland twee soorten winstbelasting: vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. Rechtspersonen vallen over het algemeen onder de Wet Vennootschapsbelasting en natuurlijke personen onder de Wet Inkomstenbelasting. Het verschil in belastingdruk wordt bepaald door de hoogte van de winst. Voorzie je een hoge winst (> € 104.000 per jaar), dan krijg je te maken met een fiscaal omslagpunt en is vennootschapsbelasting voordeliger dan inkomstenbelasting.
Ook kan er gekozen worden voor een combinatie van inkomsten- en vennootschapsbelasting door het combineren van rechtsvormen.
Aansprakelijkheid
In principe zijn de rechtspersonen zelf aansprakelijk voor de rechtshandelingen die namens hen worden verricht. Een rechtspersoon heeft altijd een bestuurder die de rechtshandeling namens hem verricht. Als een bestuurder wanordelijk te werk gaat, dan kan in het uiterste geval ook een bestuurder aansprakelijk worden gesteld.
Bij alle rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid is een natuurlijk persoon direct aansprakelijk voor de rechtshandelingen. Binnen deze rechtsvormen kan wel onderscheid in aansprakelijkheid worden gemaakt, namelijk:
- Eenmanszaak: 100% privé aansprakelijk;
- Vennootschap onder firma: 100% hoofdelijk aansprakelijk;
- Maatschap: aansprakelijk voor gelijke delen;
- Commanditaire vennootschap: de stille vennoot is aansprakelijk tot het bedrag van zijn inleg. Hij mag dan niet beherend vennoot zijn (geweest). De beherend vennoot, degene die bepaalt wat er gebeurt binnen de vennootschap en welke rechtshandelingen mogen plaatsvinden, is hoofdelijk aansprakelijk.
Juridische overweging
Soms wil je dat iemand wel profiteert van de winst van de onderneming, maar geen zeggenschap heeft en beperkt aansprakelijk is. Dan kies je voor een rechtsvorm die daarop aansluit: een commanditaire vennootschap of een BV met soorten aandelen. Overleg met de belastingadviseur en/of met de notaris welke rechtsvorm in dat geval de voorkeur heeft. Andere organisaties hebben geen winstdoel, maar een ideëel doel. Een vereniging of stichting is dan een meer passende rechtsvorm.
Rechtsvorm kiezen
Het kiezen van een fiscaal optimale rechtsvorm is vaak maatwerk. Wij zijn gespecialiseerd in het kiezen van rechtsvormen en adviseren je graag om een goede keuze te maken in jouw specifieke situatie.
Bel mij voor het inplannen van een afspraak voor een gratis adviesgesprek.
Marieke Scheepens RB
Heb je vragen over rechtsvorm kiezen? Neem gerust contact met ons op.
Recente berichten.
TELEFOONNUMMER
E-MAILADRES
ADRES
Meidoornkade 22 unit 0.11
3992 AE Houten
Neem gerust contact met ons op.